Wilbert Berendsen

Wilbert Berendsen – concertorganist, cantor-organist van de Martinikerk te Doesburg, dirigent en beiaardier. Welkom op mijn website! Hier zijn onder meer audio-opnamen van mijn spel, eigen composities, andere bladmuziek en een leuke verzameling links te vinden.

Welcome at my personal and professional web site. I'm a concert organist, conductor, carillonist and Director of Music at the Martinikerk in Doesburg. Please contact me if you like.

Dec 15 15:07

Stadsorganist van Doesburg

Aug 28 11:44

In 2016 weer Weihnachtsoratorium!

In 2016 ga ik met de Doetinchemse Bachvereniging weer het Weihnachtsoratorium uitvoeren! Daarbij zijn ook zangers welkom die projectmatig willen meezingen. Je kunt je nu al bij mij aanmelden, of in de loop van 2016 bij het koorbestuur Smiling

…verheug me er nu al op!!

Jul 29 16:14

Fantaisie en la (Idylle)

Jul 21 07:06

Improvisatie over "Walking in the air"

Improvisatie door mijzelf over het thema “Walking in the air” van Howard Blake, live opgenomen op het Walcker-orgel in de Martinikerk te Doesburg tijdens een concert op 17 juli 2014.

Mei 27 18:04

Het nieuwe Liedboek: The Making Of

Het nieuwe Liedboek is nu beschikbaar, evenals de koor- en begeleidingsuitgaven. En er wordt hard doorgewerkt om alle bijkans 100.000 plaatjes voor de online-versies (projectie etc.) ook allemaal goed te krijgen.

Helemaal achterin is te vinden dat het liedboek met LilyPond is gemaakt, en verder is daar weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Maar deze grootste showcase voor LilyPond tot dusver mag gerust een beetje revolutionair genoemd worden.

Mei 18 16:37

Carillon-Sortie

De Carillon-Sortie van Henry Mulet is rond 1912 geschreven in de “carillonstijl”, een manier van schrijven waarbij een voornaam thema wordt geplaatst tegen een doorgaande beweging van gebroken akkoorden, vaak met een eenvoudige tonale structuur. Andere stukken in dit genre zijn bijvoorbeeld Carillon de Westminster en de Final van de 1e Symphonie, beide van Vierne. Deze schrijfstijl ligt dicht tegen de Franse toccatastijl aan.

Mulet bouwt op het eenvoudige, fanfare-achtige thema een fraaie structuur, waarbij motivisch materiaal op allerlei manieren wordt gebruikt, en waarbij ook de typische Franse points d’orgue voorkomen waarbij de septiem van het akkoord in het pedaal ligt. Subtiele zwelkastaanduidingen completeren de compositie.

Hier is een opname die ik op 16 mei 2013 van het stuk maakte, op het magnifieke Walcker-orgel in Doesburg:

Aug 18 19:13

Afscheidsdienst Zelhem

26 Aug 2012 - 10:00
26 Aug 2012 - 11:00
Plaats: 
Lambertikerk Zelhem

Mijn laatste dienst in Zelhem…

In de dienst zingt de cantorij mee, en verder is het “gewoon” een vrolijke dienst, ook nog met Tafelviering, waar als orgelspel voor de dienst het Preludium en Fuga in D van Bach zal klinken dat ook bij mijn eerste dienst klonk, en na de dienst de Toccata van Widor. Daarna koffie en gezelligheid.

14 jaar, een fantastische tijd. Heel veel meegemaakt en mogen en kunnen doen. Geweldig veel leuke mensen leren kennen. We zijn in Zelhem getrouwd, in 1999! Het Van Leeuwen-orgel is prachtig opgeknapt en op de kaart gekomen. In Doesburg nieuwe uitdagingen en een weergaloos orgel in een prachtige ruimte, het is niet ver van Zelhem dus ik hoop toch nu en dan nog eens langs te kunnen komen Smiling

Mei 27 13:47

Benoeming cantor-organist in Doesburg

Met ingang van september a.s. ben ik benoemd, als opvolger van Reinoud G. Egberts, tot cantor-organist van de Protestantse Gemeente Angerlo-Doesburg.

Ik mag daar vorm gaan geven aan een “multi-timbrale” kerkmuziekpraktijk: véél verschillende klanken, één ongedeelde bedding, stroom en inspiratie. Orgelspelen, leiding geven aan de cantorij, werken met muzikale gemeenteleden en anderen…

Met heel veel genoegen kijk ik daar naar uit, niet in de laatste plaats vanwege de prachtige kerkruimte en de daarin aanwezige instrumenten: het Freytag kabinetorgel, het Flentrop koororgel en het schitterende Walcker-hoofdorgel. Met zijn eindeloze klankmogelijkheden voor literatuur en improvisaties wordt dat zondag aan zondag een feest!


Het Walcker-orgel (1916) (foto: Orgelfoto.nl)

Apr 28 18:17

"Clear and gentle stream"

13 Mei 2012 - 15:30
13 Mei 2012 - 16:40
Plaats: 
Dorpskerk Vorden

Concert met de Doetinchemse Bachvereniging.

Afwisselende Engelse religieuze en “profane” muziek, met twee premières voor Nederland, “Lo, God is here!” van Moore en “This Advent Moon” van Giffen.

Daarnaast “Hear my prayer” van Mendelssohn, een aantal liederen van Attwood, Goos, Finzi, en Parry.

Medewerking door Irene Hoogveld, sopraan en Mirjam Berendsen-van der Meulen, orgel.

Entree € 8,=

Apr 06 10:58

Weihnachts-oratorium

10 Dec 2011 - 20:00
11 Dec 2011 - 22:30
Plaats: 
Catharinakerk, Doetinchem

Als dirigent van de Doetinchemse Bachvereniging mag ik dit fantastische oratorium uitvoeren met professioneel orkest en solisten! Cantate 1, 2, 3, en 5.

We vieren het 60-jarig bestaan van dit koor!

Orkest: Nederlands Begeleidingsorkest
Solisten:

Irma ten Brinke, sopraan
Janine Pas, alt
Falco van Loon, tenor
Bert van de Wetering, bas