Artikelen

Het nieuwe Liedboek: The Making Of

Het nieuwe Liedboek is nu beschikbaar, evenals de koor- en begeleidingsuitgaven. En er wordt hard doorgewerkt om alle bijkans 100.000 plaatjes voor de online-versies (projectie etc.) ook allemaal goed te krijgen.

Helemaal achterin is te vinden dat het liedboek met LilyPond is gemaakt, en verder is daar weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Maar deze grootste showcase voor LilyPond tot dusver mag gerust een beetje revolutionair genoemd worden.

Cursus Lilypond

Een van de wijdst verbreide misverstanden met betrekking tot Lilypond is dat je moet kunnen programmeren om er muziek mee te kunnen noteren. Deze snelle cursus probeert die mythe te ontkrachten.

Professionele muziekgravure

U kunt bij mij terecht voor fraaie, professionele muziekgravure.

Het notenbeeld van veel moderne uitgaven (niet alleen in de orgel- en kerkmuziekwereld) laat erg veel te wensen over: de spatiëring is niet mooi, de stokken zijn te lang, de liedtekst te klein, alles staat te ver uit elkaar (of juist te krap, waardoor de visuele spatiëring niet met het klinkende ritme overeenstemt), lijnen zijn te dun, waardestrepen zien eruit als onrustige bliksemschichten, boogjes doen aan kikkersprongen denken, etc. Een doorsnee moderne uitgave kan niet tippen aan het graveerwerk van de professionele graveurs van bijvoorbeeld Bärenreiter uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Voor de muzikanten is het voor een deel misschien onbewust, maar een echt mooie, met liefde gemaakte partituur leidt tot beter musiceren.

Syndicate content