Met handen en voeten

Dat is de titel van een nieuw te verschijnen orgelmethode waaraan ik op dit moment werk. De eerste versies worden beschikbaar gemaakt via deze website. Het materiaal zal steeds worden herzien, hopelijk gebaseerd op feedback. Een goed uitgekristalliseerd product zal uiteindelijk op papier verschijnen.

“Met handen en voeten” moet een betaalbare en goed verkrijgbare methode worden die zich onderscheidt door de zorgvuldige opbouw van het aangeboden materiaal. De vrij kleine deeltjes zullen niet een enkele aaneengesloten reeks vormen, maar zijn gericht op verschillende doelgroepen zoals allereerst jeugdige en volwassen beginners, maar later ook gevorderden, kerkorganisten, continuospelers, begeleiders, etc. en belichten verschillende onderwerpen, invalshoeken en stijlperioden. Ook komen er ondersteunende CD’s en een speciale website.

Inhoudelijk wordt zoveel mogelijk geput uit bestaande literatuur. Waar dat passend is wordt nieuw materiaal geschreven.

Uitgangspunten zullen zijn:
• Van meet af aan leren gebruiken van beide handen, de voeten, en het hele klavier (niet aan de c’ blijven hangen)
• Bij het noten leren lezen nadruk op intervallen, relatieve toonsafstanden (bewust introduceren van schreden en sprongen)
• Het direct ontwikkelen van ritmiek, zo mogelijk op basis van bekende liedjes/melodieën. Niet eerst 10 bladzijden in 2/4 maat.
• Van meet af aan aandacht voor samenspel en improvisatie, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Hieronder past ook het al spelend bewerken of transponeren van melodieën die de leerling al kent.
• Van meet af aan werken met figuren die goed in de hand liggen en zo gradueel de verschillende technieken zoals stabiel positiespel opbouwen. Een goede applicatuur wordt zo niet een opgelegd iets, maar wordt vanzelfsprekend gevonden.
• Door de rijkdom en afwisseling van het materiaal ontstaat hopelijk vanzelf de situatie dat het speelplezier voorop kan komen te staan.