Psalmmuziek van Jan Slagt

Verschillende eenvoudige voorspelen, langere bewerkingen en zettingen per Geneefse psalm. De psalmen 1 t/m 90 zijn volledig bewerkt, van de overige zijn alleen korte voorspelen beschikbaar, maar componist Jan Slagt werkt hard om de verzameling compleet te krijgen. Een leuke geste is dat de PDF-bestanden vrij verspreid mogen worden. Zelf schrijft hij:

Als amateur-organist heb ik met betrekking tot de psalmen altijd behoefte gehad aan korte voorspelen, eenvoudige koraalzettingen en dito bewerkingen voor gebruik in de kerkdienst. Het beschikbare materiaal van professionele collega’s vereist doorgaans een technisch niveau dat veel amateurs niet halen. Ik schaar mijzelf onder de laatste categorie.

Na 25 jaar her en der te hebben gefungeerd als hulporganist voelde ik mij thans in staat de 150 psalmen als voornoemd te bewerken, echter niet dan nadat Theo van Dijk (organist te Almelo) mij in de jaren ‘80 de beginselen van harmonisatie in de kerktoonsoorten en Gerrit ‘t Hart (organist te Ermelo) mij vanaf de jaren ‘90 onderwijst in onder meer het fugato uitwerken van thema’s. Kenmerkend voor mijn psalmenbundels is dan ook deze wijze van bewerking.

De stijl van de bewerkingen is klassiek-imitatorisch, het contrapunt zit vrij goed in elkaar. De zettingen zijn geschreven in een stijl die tegen Goudimel aanleunt en die ook sterk op die van Peter Molenaar lijkt. Bruikbaar en niet te moeilijk.

Comments

Jammer: een beetje tegen de

Jammer: een beetje tegen de geest van Internet in zijn, nu de eerste tien psalmen in een boekje te krijgen zijn, deze niet meer te downloaden.

en nou is de rest tot 80 ook

en nou is de rest tot 80 ook weg en er staat dat alles weg gaat

http://www.rinusboot.nl/bladm

http://www.rinusboot.nl/bladmuziek.htm

Hier staan ze alle 150 op! Snel downloaden dus!!