Inkscape

Inkscape

Inkscape is een vector-georiënteerd tekenprogramma voor Windows en Linux. Je kunt er afbeeldingen mee maken (hier maak ik een logo dat iemand anders heeft ontworpen) die onbeperkt kunnen worden vergroot zonder dat het raster zichtbaar wordt.

Het heeft krachtige mogelijkheden voor kleuren, kleurverlopen, vulpatronen, tekst, en bijvoorbeeld het plaatsen van tekst op een willekeurig gevormd pad. Bijzonder is ook de ingebouwde “tracing”-functionaliteit: Een rasterafbeelding kan worden omgezet in een lijnafbeelding. Vervolgens kan er een soort versimpel-procedure (Simplify) op losgelaten worden, waardoor prachtig gestileerde effecten ontstaan.

Qua bestandsformaten past Inkscape ook helemaal in de traditie van vrije software: het standaardformaat is de Internetstandaard SVG (Scalable Vector Graphics). Daarnaast kan Inkscape ook EPS-bestanden importeren, en PostScript, Jpeg, PNG, BMP, TIFF etc. Exporteren kan ook naar EPS, PostScript, PDF, Adobe Illustrator en andere meer exotische vectorformaten.

Een aanrader!

Comments

“zonder dat het raster

“zonder dat het raster zichtbaar wordt” -> dat is omdat er geen raster is, slimpie.
“en andere meer exotische vectorformaten” -> exotisch? ooit al een exotische stamp in je noten gehad?