Bits of Freedom

Bits of Freedom is een onafhankelijke stichting die opkomt voor digitale burgerrechten. Door aandacht te vragen in de politiek wanneer digitale burgerrechten in de knel komen. Door heldere informatie te geven via website en nieuwsbrief. Door ontwikkelingen te becommentariëren in de media. En door publiekscampagnes te organiseren als Spot the Cam en de Big Brother Awards.

Nieuwe informatietechnologie brengt veel voordelen maar kan soms ook diep ingrijpen in de vrijheid en privacy van burgers. Of het nu gaat om camera’s als wondermiddel voor veiligheid, de heksenjacht op peer-to-peer gebruikers door de muziekindustrie, censuur door filtersoftware, het bewaren van verkeersgegevens en de irritatie bij het ontvangen van spam.

Door de oprichting van een Europese coalitie van digitale burgerrechtenorganisaties, European Digital Rights, is Bits of Freedom nauw betrokken bij ontwikkelingen binnen de Europese Unie. Hierdoor kan Bits of Freedom campagnes voeren tegen bijvoorbeeld de overdracht van passagiersgegevens aan de VS.